Madagascar és una illa situada al sud-est del continent africà. Està envoltada integrament per l’oceà Índic i separada del continent a través del Canal de Mozambic. Madagascar és l’illa més gran d’Àfrica i la quarta més gran del món.
Característiques generals:
- Capital: Antananarivo
- Idiomes oficials: Malgache, Francés
- Superficie total: 587.041 km²
- Població total (2011): 21.926.221
- Densitat: 31 hab/km²
- Gentilici: Malagasy
- Moneda: ariary
Organització territorial:
Madagascar es divideix en sis províncies: Antananarivo, Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina i Toliara.
1. Antsiranana
2. Mahajanga
3. Toamasina
4. Antananarivo
5. Fianarantsoa
6.Toliara
Clima:
El clima de Madagascar és subtropical, caracteritzat per unes temperatures càlides tot l’any però amb un important nombre de precipitacions en un època concreta de l’any. A causa de la situació geogràfica de Madagascar el seu clima és altament variable. Tot i així es poden distingir dues estacions: una càlida i plujosa del mes novembre fins abril i una altra més seca de maig fins octubre.
Per altra banda, depenent de la posició geografica i l’altitud, el clima també canvia. La costa est és la part més húmida del país, és per això que alberga la major part dels boscs de l’illa. També és la que està més exposada a les fortes plujes i vents, com també del gran nombre de ciclons que es produeixen en l’estació plujosa. Les terres situades al sud són el territori més sec de Madagascar i es poden considerar desertiques a causa de les poques precipitacions que s’ocasionen. Les terres centrals són les més fredes i seques i és on podem trobar la majoria d’agricultura d’aquesta illa.
Flora:
Madagascar és un país que destaca per la gran varietat de vegetació que ofereix. Es sap que compta amb més de 12000 espècies de plantes. Dins d'aquestes cal destacar la gran quantitat d'espècies endèmiques, és a dir, tipologies de plantes que únicament es troben a Madagascar.
Els baobabs |
Un símbol de Madagascar són els baobabs, ja que és la única regió africana on es poden trobar sis de les vuit espècies que existeixen. Aquests són uns arbres molt alts, d'alutra entre 5 i 30 metres, i tenen un tronc amb forma d'ampolla. L'escorça és llisa i les fulles són compostes, solen tenir entre 5 i 11 folíols. Les flors dels baobabs són hermafrodites i amb pètals blancs. Al final de l'estació seca, aquests arbres donen uns fruits que són baies seques amb forma de meló allargat. Els baobabs emmagatzemen grans quantitats d'aigua dins del seu tronc, cosa que els habitatns de Madagascar han pogut aprofitar en èpoques de séquia.
Un altre arbremolt famós en aquesta regió és l'arbre del viatger. Aquest es troba a la regió oriental del país, en una zona més humida que els baobabs. Una de les característiques més rellevant són les seves fulles que estan col·locades en forma de ventall. El seu nom és degut a que els viatgers paraven a beure aigua d'aquesta planta, ja que en alguna de les seves parts pot emmagatzemar fins a un quart de litre.
Altres plantes que conformen la flora de l'illa són les orquídies o la rosa morada. Aquesta última ha estat utilitzada per la cura de càncers, en concret del limfoma de Hodgkin o la leucemia infantil.
Fauna:
Madagascar compta amb una gran diversitat en la seva fauna, també endèmica. Un dels animals més característics d'aquesta regió és el lèmur. Avui en dia, existeixen 60 tipus de lèmurs aproximadament que viuen pràcticament en cada hàbitat de l'illa on hi hagi arbres o alta vegetació. Normalment solen viure en les selves primàries o en alguns boscos deteriorats. Totes les espècies de lèmurs tenen les extremitats anteriors més curtes que les posteriors, i també tenen una llarga cua. S'alimenten de fruites, fulles, flors i d'algun invertebrats que aconsegueixin capturar. A causa de la destrucció dels boscs i de la caça, aquests animals estan amenaçats en perill d'extinció.
Altres mamífers que es poden trobar a Madagascar són la fossa i el tenrec. La fossa és un animal carnívor que té l'aparença d'una barreja entre puma i gos. Tenen un cosa allargat, musculós i àgil i poden córrer a grans velocitats. Aquestes criatures són nocturnes i s'alimenten de tot tipus d'animals. El tenrec és un animal omnívor de petites dimensions i caracteritzat pel seu morro llarg i apuntat. La seva visió és pobre, però tenen l'oïda i l'olfacte molt ben desenvolupats. Poden ocupar diversos tipus d'ambients i dur un estil de vida aquàtic, arbori, terrestre o subterrani. Algunes d'aquestes espècies es troben als boscs caducifolis secs de Madagascar, on habiten en caus excavats per ells mateixos.
Gastronomia:
La gastronomia de Madagascar està basada fonamentalment per l'arròs i les llegums. Tot i així, també podem trobar plats típics elaborats amb verdures i carns. Solen acompanyar la majoria de plats amb salses picants i amb espècies com la vainilla. Alguns dels plats típics d'aquesta regió són els següents:
Romazava: brou de verdures i carn de zebú.
Ravitoto: arròs acompanyat amb fulles de mandioca picades, carn (zebú o porc) i a vegades amb llet de coco.
Achard: llegums mecerades en oli, vinagre i curri.
Kova ravina: pastís elaborat amb farina d'arròs, scure morè i cacauets triturats.
Mokary: petita coca d'arròs rostit amb forma rodona.
Pel que fa referència a les begudes, destaca el vi de la regió de Fianarontsoa, axií com el rom i ranovola, un licor d'arròs fermentat. Altres begudes típiques de Madagascar són el betsa-betsa, suc exxtret de la canya fermentada o el Dzama, rom fet a Nosy Ne que és una illa costera situada al nord-est de Madagascar. A més, també són molt coneguts els sucs de freuites, sobretot el de mango i papaia.
L'arbre del viatger |
Altres plantes que conformen la flora de l'illa són les orquídies o la rosa morada. Aquesta última ha estat utilitzada per la cura de càncers, en concret del limfoma de Hodgkin o la leucemia infantil.
Fauna:
El lèmur |
El tenrec |
Gastronomia:
La gastronomia de Madagascar està basada fonamentalment per l'arròs i les llegums. Tot i així, també podem trobar plats típics elaborats amb verdures i carns. Solen acompanyar la majoria de plats amb salses picants i amb espècies com la vainilla. Alguns dels plats típics d'aquesta regió són els següents:
Plat de Romazava |
Ravitoto: arròs acompanyat amb fulles de mandioca picades, carn (zebú o porc) i a vegades amb llet de coco.
Achard: llegums mecerades en oli, vinagre i curri.
Kova ravina: pastís elaborat amb farina d'arròs, scure morè i cacauets triturats.
Mokary: petita coca d'arròs rostit amb forma rodona.
Pel que fa referència a les begudes, destaca el vi de la regió de Fianarontsoa, axií com el rom i ranovola, un licor d'arròs fermentat. Altres begudes típiques de Madagascar són el betsa-betsa, suc exxtret de la canya fermentada o el Dzama, rom fet a Nosy Ne que és una illa costera situada al nord-est de Madagascar. A més, també són molt coneguts els sucs de freuites, sobretot el de mango i papaia.
Referències bibliogràfiques:
- http://www.destinomadagascar.com
- http://www.wildmadagascar.org/es/kids/index.html
- http://www.residencecastello.eu/Generale_sp.htm
- http://www.destinomadagascar.com
- http://www.wildmadagascar.org/es/kids/index.html
- http://www.residencecastello.eu/Generale_sp.htm